Aktivno oglje

Aktivno oglje

Aktivno rastlinsko oglje coprnice uporabljajo, ker odlično veže nase presežek olj s kože (sebuma), iz kožnih por potegne nečistoče, s površine kože odstrani strupe in težke kovine. Uporabljajo ga za scopranje mask za obraz, kopeli za razstrupitev, žajf , včasih tudi namesto zobne kreme, ker tudi čisti zobe (odstranjuje tudi sledi kave in cigaret).

Več podatkov

Novo

5,38 €

  • 50g
  • 100g
  • 200g
  • 500g

- +

 
Več podatkov

Aktivno oglje (INCI: Activated Charcoal)

(za kozmetično uporabo)

Aktivno rastlinsko oglje za uporabo v kozmetiki se razlikuje od oglja v tabletah za zdravljenje želodčnih težav ob zastrupitvah ali driski, pa tudi od tistega za pečenje na žaru. Kozmetično oglje je zelo fin, črn prah, brez okusa in vonja ter popolnoma nestrupen.

Pri negi kože aktivno rastlinsko oglje coprnice uporabljajo, ker odlično veže nase presežek olj s kože (sebuma), iz kožnih por potegne nečistoče, s površine kože odstrani strupe in težke kovine. Uporabljen kot zobna krema pa tudi čisti zobe (odstranjuje tudi sledi kave in cigaret). Coprnice aktivno oglje uporabljajo za scopranje mask za obraz, kopeli za razstrupitev, žajf, včasih tudi namesto zobne kreme. Oglje je lahko na koži največ 15 minut, saj se sicer oglje prenasiči in ne more več absorbirati nečistoč, zato jih lahko koža spet posrka vase. 

V medicini pa aktivno oglje v obliki tablet, kapsul ali prahu priporočajo kot zelo učinkovito snov za lajšanje in zdravljenje manjših zastrupitev ter pri driski, spahovanju, napenjanju. Z ogljem se medicina bojuje tudi proti cirozi, slabokrvnosti, raku, srbečici, zakisanosti, bolezni ledvic, bolezni debelega črevesa … Oglje namreč aktivno deluje  pri razgradnji in absorpciji do 6000 naravnih in umetnih strupov!

Recepti:

Da bi scoprali eno hecno  črno ali pa pisano žajfo, v kilo žajfne osnove vmešajte štiri jušne žlice prahu našega oglja. Če boste oglje zmešali z vso maso, bo žajfa popolnoma črna, pisano svetlo in črno pa scoprate tako, da oglje primešate samo delu mase, to pa potem z le nekaj gibi vmešajte v preostalo neobarvano žajfno osnovo.

Aktivno oglje občasno uporabimo namesto zobne paste. Ker oglje veže nase strupe, pri umivanju zob veže nase vso nesnago in sledi od kave ter cigaret. Coprnice čajno žličko oglja zmešajo s toliko vode, da nastane pasta. To nanesejo na zobno ščetko, potem si zobe s krožnimi gibi umijejo enako kot s katerokoli običajno zobno kremo. Od oglja črne zobe si dobro splaknejo z vodo, včasih jih potem še malo umijejo z običajno pasto - in glej ga vraga, zobje so že po prvi uporabi veliko bolj beli, pa tudi ustni dah je bolj svež.